Emballasje, hva er rent nok?

Når det gjelder plastemballasje så kommer alltid spørsmålet om hva er rent nok?

Rent nok er når det ikke er produktrester igjen i emballasjen.

I henhold til Grønt Punkt som drifter gjenvinningsordningen for Plastretur så er mesteparten av emballasjen vi omgir oss med ren når den er tom for produktrester, men av og til trenger den litt hjelp. Da er det best å skylle den i kaldt vann eller bruke litt tørkepapir for å få ut restene. Er det vanskelig å få emballasjen tom for produkttester så kast den heller i restavfallet enn halvfull i innsamlingsordningen.

Men hva er "rent nok"?

Som dere ser på bildene under så er gul hake "rent nok".

Når det gjelder sjokoladepålegg så er vel dette det pålegget med minst utfordring å få rent. Det er bare å gi boksen til minstemann så får den fort "grønn hake"😊

Påleggspakker til kjøttpålegg og lignende er rent nok når siste påleggsskive er oppspist.

Ketsjupflaska og lignende fylles med vann og ristes før du tømmer innholdet ut igjen. Da er den ren nok.

Vekten på produktrestene er avgjørende for hvorfor det bør være rent. Som dere ser under så er en dårlig rengjort smørboks dobbelt så tung som en boks som er helt ren.

Er plastemballasjen dårlig rengjort når vi presser plasten i baller og sender et lass på 20 tonn så vil halve lasset være matrester. Det er dårlig økonomi og lite bærekraftig å sende "halve lass" til plastgjenvinning. I tillegg kan vi også få lukt- og skadedyrproblematikk knyttet til mye matrester ved pressing og lagring på gjenvinningsstasjonen, noe som vi absolutt ikke ønsker.

Mye av det som er nevnt ovenfor gjelder også glass- og metallemballasje.

Husk at returordningen gjelder kun emballasjen. Derfor må stekepanna, vaskebøtta og vasen leveres på gjenvinningsstasjonen.

Fortsett den gode jobben dere gjør hjemme når dere sorterer ut plast-, glass- og metallemballasje. Nå har dere også fått et bedre innblikk i hvor rent det bør være og hvorfor. God sortering!

Bilder gjengitt med tillatelse fra Grønt Punkt Norge.